Quinta do Quetzal - Meisjes van de Wijn
Voor 17:00 besteld is dezelfde dag verzonden!

Quinta do Quetzal

Quinta Do Quetzal 

 

De Meisjes van de Wijn zijn in 2018 naar dit prachtige wijnhuis afgereisd om te helpen met de oogst. Naast het plukken van druiven zijn we in een kleine week ondergedompeld in de wondere wereld van het wijnhuis Quinta do Quetzal. 

Dit wijnhuis is misschien wel die met de meeste verhalen. We vertellen je graag over de eeuwenoude technieken die ze gebruiken hier. Over de geheimen van de kelder waar de vaten liggen opgeslagen of over de unieke manier van blenden. Lees je mee? 

Romeinen

In het dorpje Vidigueira, naast Vila de Frades waar het wijnhuis Quinta do Quetzal is gevestigd, zijn de alleroudste resten witte wijn ooit gevonden. En nu hoor ik je al denken, maar de wijnbouw is toch niet ontstaan in Portugal? En dat klopt inderdaad, de allereerste wijnen zijn gemaakt in de Kaukasus. Dit ging echter om rode wijnen, witte wijn was op dat moment nog niet aan de orde. Dit kwam voornamelijk door de vroege en snellere oxidatie van witte wijn. Doordat ze toen, honderden jaren geleden, nog geen technieken hadden om de wijn juist af te dekken werd de witte wijn al snel azijn. Men was er dus eigenlijk al vanuit gegaan dat alleen blauwe druiven geschikt waren voor het goddelijke sap. De Romeinen waren echter al wat beter in staat om witte wijn goed en zuurstofvrij te bewaren. Ze gebruikte hiervoor amphora's van aardewerk die ze vulden met wijn en afdekten. De kans is groot dat ze toen ook al de druif gebruikte die nog steeds de trots is van de streek Alentejo: de Antao Vaz. Een eerbetoon aan de Romeinen en de technieken die zij gebruikten is terug te vinden in de architectuur van het wijnhuis. Zo hebben ze de gevel gebaseerd op het achteraanzicht van de klassieke Romeinse tempels. Maar ook is het pand gebouwd tegen een heuvel aan. Op deze manier kunnen de tractoren tegen de heuvel naar boven rijden om zo het dak van het gebouw te bereiken. Hier zijn verschillende grote gaten te vinden die dienen als stortkokers. De druiven worden direct na de oogst naar boven gereden om zo door de kokers aan te komen op de bovenste verdieping van de wijnmakerij. Hier worden de druiven geperst of gekneusd om vervolgens op de volgende lager gelegen verdieping gecontroleerd te vergisten. Alle vier de verdiepingen in het pand hebben een eigen functie, de wijn kan zo door middel van zwaartekracht het hele proces lopen zonder dat er een mechanische pomp aan te pas komt. De filosofie achter deze techniek is het samenwerken met moeder natuur maar ook het idee dat elke kans die zich voordoet om minder mechanica in aanraking te laten komen met de wijn is meegenomen. Tot slot blijft het natuurlijk ook een eerbetoon aan de Romeinen om het feit dat ze de wijnbouw in Portugal hebben opgestart.

Alentejo

De regio Alentejo ligt in het zuiden van Portugal, net boven de Algarve. Het is een regio die enorm warm kan zijn in de winter. Als de wind vanuit de Sahara richting Europa staat is Portugal het eerste land wat de stroom van warme lucht aandoet. Zodra het over de Algarve is gevlogen en de Alentejo bereikt kan de temperatuur in de wijngaarden oplopen tot wel 50(!) graden! Geen pretje dus om in deze periode te oogsten. Indien het deze temperaturen bereikt in de oogstperiode wordt er dan ook uitsluitend 's nachts geoogst. Het gebied is ongeveer zo groot als Nederland en daarmee de grootste provincie van Portugal. Het wijnhuis Quinta do Quetzal bezit hier zo'n 36 hectare aan wijngaarden.

Japanse invloed

Een andere techniek die je zeker niet bij elk wijnhuis tegenkomt is te vinden in de kelders van het wijnhuis. Hier liggen namelijk de houten vaten opgeslagen waar de wijn tot rust mag komen. De techniek is gebaseerd op een onderzoek van de Japanse Masaru Emoto waarbij een vloeistof aan verschillende trillingen werd blootgesteld. De Japanner gebruikte hier verschillende soorten muziek en spraak voor. Hierna analyseerde hij het water en de samenstelling er van. Na dieper onderzoek kon hij concluderen dat water een soort 'geheugen' heeft. Hij heeft namelijk glazen water aan verschillende muziekstijlen blootgesteld en deze later los van elkaar ingevroren. De ijskristallen die gevormd werden verschilde enorm van elkaar, ook nadat hij de test meerdere keren heeft uitgevoerd. Op basis van deze uitkomst heeft de wijnmaker bij Quinta do Quetzal er voor gekozen om dag en nacht klassieke muziek af te spelen in de ruimte waar de houten vaten liggen opgeslagen. Zo kan de wijn nog intenser, rijker en verfijder worden.  

Guadalupe

Het wijnhuis heeft de wijnen die ze maken onderverdeeld in 3 verschillende niveau's waarvan de eerste Guadalupe heet. Deze lijn is vernoemd naar het kapel wat bovenop de heuvel naast het wijnhuis staat. De kapel heeft uitzicht over de wijngaarden van Quetzal. Het Guadalupe kapel is onder andere bekend omdat het onderdeel heeft uitgemaakt van de bedevaartstocht van de pelgrims door Portugal. De Guadalupe wijnen zijn behoorlijk vol voor een 'instaplijn' maar ook heerlijk sappig en doordrinkbaar. Wat ook heel tof is van deze lijn is dat de witte en de rode beide zijn gemaakt uit 'fieldblends'. Een techniek waarbij de wijngaarden zijn gevuld met verschillende druivenrassen die in harmonie naast elkaar groeien. Ook dit is een prachtige samenwerking met de natuur. De wijnmaker heeft van tevoren bedacht hoeveel stokken er van elk ras in de gaard kunnen staan voor het perfecte eindresultaat. Vervolgens wordt het geheel overgelaten aan moeder natuur die haar inbreng mag doen. De witte Guadalupe wordt gemaakt van de druifjes: Antao Vaz, Roupeiro, Arinto en Verdelho. Een heerlijk frisse, bloemige witte wijn die onmiskenbaar is voor de regio Alentejo. De rode variant van de Guadalupe wijn wordt gemaakt van de inheemse druiven: Trincadeira, Alfrocheiro en Aragonez. Deze laatste kan je wel kennen, het is namelijk de Portugese benaming voor Tempranillo. 

Guadalupe Winemakers Selection (WMS)

De Winemakers Selection serie van Guadalupe is de middelste laag van het wijnhuis. Misschien wel de allerbeste prijs-kwaliteit wijn die wij in ons assortiment hebben. De witte Guadalupe WMS is gemaakt van 80% Antao Vaz en 20% Arinto en wordt voor de helft vergist op houten vaten. Na deze vergisting blijft deze nog 6 maanden op het (gebruikte) vat rusten. Vervolgens wordt de wijn geblend en krijgt het nog een half jaar rijping op de fles. De geur is aangenaam tropisch en licht bloemig, de smaak is vol en rijp waarin duidelijk de houtrijping is te herkennen. De rode Guadalupe WMS is gemaakt van 40% Syrah, 30% Aragonez en 30% Alicante Bouschet. Deze laatste is een bijzonder druifje, het is namelijk een van de enige blauwe druiven ter wereld waarvan de binnenkant donkerrood is. Ze noemen dat ook wel een 'teinturier'. De wijn gaat nog voor 12 maanden op kleine houten vaten voordat hij de fles in gaat wat hem robuust en vol maakt. Beetje aards en een beetje leer is te herkennen in de smaak, vervolgens een lange afdronk met wat zwart fruit. 

Quetzal Reserva

De (bijna) toplijn van dit mooie wijnhuis heet 'Quetzal Reserva' .

 


Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »