Artikelnummer: | 2019 |
De wijngaarden van Domaine Guillaman zien er gezellig uit! Tussen de wijnranken, om en om, vind je hier wel en geen bodembegroeiing. De druiven krijgen hierdoor meer aroma’s. Ze krijgen namelijk geen stress door eventueel watertekort.
Dat dit een wijn is van kwaliteit, dat kunnen we wel zeggen! Hij wordt namelijk veel ingezet in de hogere gastronomie en zo ook in het Nederlandse restaurant De Librije! Gelukkig kun je hem ook gewoon bij de Meisjes van de Wijn krijgen!
Druif: Colombard, Ugni Blanc, Gros Manseng
Jaar: 2019
Herkomst: Zuidwest (Sud-Ouest), Frankrijk
Wijnhuis: Domaine Guillaman
Smaak: Fruitig, fris, vriendelijk
Lekker bij: Borrel, schaal- en schelpdieren, vis
Wijnhuis
Domaine Guillaman wordt gerund door de zesde generatie van de Ferret familie. Een echt familiebedrijf dus! Momenteel heeft Dominique Ferret de leiding en hij is fan van lichte, frisse wijnen, die goed met maaltijden de combineren zijn. Daarnaast wil hij geen wijnen met een te hoog alcoholpercentage, zodat er gemakkelijk nog een tweede glas kan worden ingeschonken. Kijk, daar zijn wij het mee eens!
Dominique is geboren tussen de wijnstokken en op zijn 40-jarige leeftijd, heeft hij al meer dan 20 jaar ervaring met wijnmaken. In totaal heeft hij 26 hectare aan wijngaarden, die zo’n 10 á 20 jaar geleden zijn aangeplant.
Streek
Deze wijn is gemaakt in het wijngebied Côtes de Gascogne. Dit is een onderdeel van de streek Zuidwest in Frankrijk. Deze streek ligt zoals de naam al zegt in het zuiden van Frankrijk, vlak onder Bordeaux.
Côtes de Gascogne staat vooral bekend om de Armagnac, een distillaat gemaakt van druiven. Echter liep de vraag naar dit product steeds meer terug en daarom zijn veel boeren in deze streek overgestapt op het maken van wijn. Uiteraard worden wel dezelfde druivensoorten gebruikt.
91% procent van de wijnen die hier worden gemaakt, zijn witte wijnen!
Typerend voor deze streek zijn de kleikalkstenen in de bodem, die zorgen voor mineraliteit in de wijnen.
Druif
De Guillaman wordt van een aantal verschillende druivensoorten gemaakt, maar de belangrijkst zijn Colombard, Ugni Blanc en Gros Manseng.
De Colombard is een makkelijke druif! De smaak is lekker scherp en vooral in de Côtes de Gascogne levert dit wijnen met sterke aroma’s van grapefruit. Dit is één van de toegestane druiven om Cognac van te maken.
De Ugni Blanc is misschien beter bekend als Trebbiano. Deze druif is vrij neutraal qua smaak, maar zit wel vrij hoog in de zuren. Wel heeft hij een laag alcoholgehalte en daarom is het dus de perfecte druif voor Dominique Ferret, de wijnmaker van deze Guillaman. Ook van deze druif wordt vaak Cognac gemaakt.
De Gros Manseng druif vind je her en der in het zuiden van Frankrijk en komt oorspronkelijk uit het Zuidwest gebied. Het levert kruidige witte wijnen met aroma’s van bloemen en abrikoos. De wijnen met een lager alcoholpercentage zijn licht en fris.
jaargang: | 2019 |