Artikelnummer: | 2019 |
Levertijd: | 1-2 dagen |
Het klimaat in Argentinië zorgt ervoor dat er bijzondere wijnen worden gemaakt. Overdag schijnt de zon volop, waardoor de druiven enorm hard rijpen. ‘S nachts koelt het echter flink af, waardoor dit proces weer vertraagd wordt. Door deze temperatuurschommelingen ontstaan er frisse wijnen met een aangenaam zuurtje. Ook deze Kaiken Estate heeft deze eigenschappen. Hij is flink aromatisch en de fruitaroma’s springen het glas uit. Er is zelfs een klein zoetje te ontdekken. Samen met de zuren is deze wijn perfect in balans
Druif: 50% Sauvignon Blanc, 50% Semillon
Herkomst: Mendoza, Argentinië
Jaar: 2019
Wijnhuis: Kaiken
Smaak: Aromatisch, fruitig, vol
Lekker bij: Salade, gevogelte
Wijnhuis
Aurelio Montes vloog in het jaar 2000 meerdere keren over het Andes gebergte van Chili naar Argentinië. In chili had hij al een mooi wijnhuis, maar hij ontdekte dat ook de Argentijnse Mendoza streek perfect was om wijn te maken. Elke keer als hij op en neer vloog tussen Chili en Argentinië, vlogen er naast zijn vliegtuigje Patagonische ganzen, ook wel Caiquén genoemd. Voor deze gans was die vlucht een enorme uitdaging. Dit inspireerde de wijnmaker en zo werd in 2001 het wijnhuis Kaiken in Argentinië geboren. In dit wijnhuis zien zij elke uitdaging als een nieuw begin voor verdere ontwikkeling. Opgeven is hierbij echt geen optie!
De wijnkelder van het wijnhuis is gevuld met 1500 wijnvaten, waar maar liefst 7 miljoen liter wijn in kan worden opgeslagen. Reken maar uit hoeveel flessen dit zijn.
Streek
Het Mendoza gebied ligt in het westen van Argentinië. 70% van alle Argentijnse wijnen wordt in dit gebied gemaakt en het is het hoogste wijngebied ter wereld. De wijngaarden liggen namelijk tussen de 850 en 1700 meter! Die druifjes moeten geen hoogtevrees hebben….
Binnen dit wijngebied, zijn er een aantal wijnregio’s. Deze Kaiken Estate komt uit de regio Luján de Cuyo. Dit is het traditionele gebied, waar de eerste wijnhuizen zich vestigden. Deze regio ligt aan de voet van het Andesgebergte, op 950 meter hoogte. In dit gebied is het erg droog, doordat het gebergte de grote regenbuien tegenhouden. Gelukkig komt er veel smeltwater uit te bergen, dat via kleine tunneltjes wordt gebruikt als een soort irrigatiesysteem.
Druif
De beste wijnen uit de Bordeaux streek zijn een blend van de Sauvignon Blanc en de Sémillon druif. Omdat de Sémillon druif uit zichzelf weinig zuren heeft, wordt hij vaak gemengd met een andere druivensoort.
De Argentijnse Sauvignon Blanc druif heeft vaak aroma’s van citrusvruchten, kiwi, abrikoos en zelfs wat plantaardige tonen.
De Sémillon druif is in Argentinië één van de meest voorkomende witte druivensoorten. Hij zorgt voor tonen van honing, bloemetjes en fruit.